Bilmeyen Birine 10 Adımda Sözlüğü Anlatmak

Ekranda tamamen harfler dolu... Sol tarafta bir şeyler var, seçtikçe içinden bir şeyler çıkıyor. Tuhaf isimli butonlar var. E bunu gören, bu ne la diye soruyor elbette... Peki, sözlüğü soran birine 10 adımda nasıl anlatabiliriz? `Biz` soru cevap şeklinde gittik, dilerseniz siz bunları tek tek ve ardı ardına anlatıp sözlüklerin ne olduğunu anlatabilirsiniz.

sozlukhaber

1. Ne okuyorsun sen öyle?

İlk soru genelde bu oluyor... Öncelikle karşınızdakinin sosyal medyayla ne kadar içli dışlı olduğunu bilmeniz de bir avantaj. Bu soruya ilk cevap sözlük oluyor... İyi de:

2. bu ne lan her yer yazı nasıl bi forum böyle.

Bu soruyu akılcı ve kabul edilebilir bir cevap vermek de zor... Belki bir yerlerde kesin görmüş okumuştur ama işte en kolay yolu şu olabilir " Üye olanlar başlık açıyorlar. Her şeyle ilgili olabilir. Ve diğerleri de bu konular hakkında entry yazıyorlar. "

3. Entry ne demek başlık ne demek?

Ardı arkası devam edecek soruların ilklerinden ve en çok sorulan sorulardan biri de bu. Entry lafını duyunca bile irkilme yaşayanlara şahit oluyoruz.

Başlıktan başlayalım:" Başlık, aslında konu demek. Sözlüğün sol tarafında dizili olur ve yazar olan üyeler diledikleri konularda başlık açabilirler."

Peki ya entry, " Entry, aslında ingilizce'de giriş demek fakat buradaki kullanımı sözlükteki yazılar, fikir ve yorumlar. Başlıkların altında/içindeki yazılar. " olarak nitelendirilebilir.

Başlıklar açılır. tanımlar yapılır... Entry, tanımdır. Konuyu tanımlar.

4. Hepsini tek kişi mi yazıyor bunların? Kimler var burada?

İlk görüşte, yazılanların çoğunu tek kişinin yazdığı, bir blog sayfası olduğunu da düşünülebiliyor. Nazikçe, hayır, binler hatta on binler bilhassa 2013 yılı rakamlarına göre aktif sözlüklerin 700 bin üyesi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirsiniz.

"Sözlükler 700.000 üyeye ulaştı!"
http://www.sozlukhaber.com/h/315/

5. Niye gerçek adınızla yazmıyorsunuz?

Bu soruya cevap vermek ya da herkesin niye nick kullandığını anlatmak biraz karışık bir mesele... Siz yine de, burada herkesin yazdığını ve düşüncelerini rahat bir şekilde sunmak için nick kullandıklarını, sözlük geleneğinde de bunun böyle başladığını söyleyebilirisiniz.

6. Kim lan bunlar?

Eee artık biraz daha detaya geldi. Nickleri sorunca tabii siz de doğal olarak bu yazar diye tanımlıyorsunuz. Ardından bir soru daha yapışıyor, çaylak kim, yazar kim, gammaz kim, yetkili kim, moderatör kim? Kim lan bunlar?

Özetle:
Çaylağın entry'leri görünmeyen üye, yazar adayı.
Yazarın entry'leri başlıkları görülebilen üye, yazar.
Gammazlığın hatalı entry'leri düzeltme için yazarlarda bulunan bir aparat olduğu,
Yetkililerin, gammazlamalar ve sözlük düzeniyle ilgilendiği,
Moderatörlerin de sözlük kontrolündeki kişiler olduğunu,
Adminin de sözlüğün sahibi olduğunu belirtin...

7. Kim okuyor bunları? Kural falan var mı?

Bu sorunun cevabı diğerlerine nazaran biraz daha kolay. Eh, artık bilmeyen kişi de sözlük hakkında az çok bilgi sahibi olduğuna göre entry yazma, başlık açma kuralları hakkında yani "sözlük formatı" nı anlatabilirsiniz. Kısaca, evet, kurallar vardır. Adına da derler sözlük formatı.

Kim okuyor konusuna gelince, Türkiye'de internette 1 saat kadar dolanan herkes sözlüklere elbet uğrar... Tabi interneti facebook ve twitter'dan ibaret görmüyorsa.

8. Diğer sözlüklerden farkı ne? Vikipedi falan var ya zaten?

Vikipedi'a da gır gır şamata olmaz... Salt bilgi sunulur. Fakat interaktif yani katılımcı sözlüklerde durum öyle değil. Hiçbir bilginin doğruluğundan söz edilemeyeceği gibi tüm konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bunların hepsini de yıllarca yazarlar yazdılar...

9. Birbirinizi tanıyor musunuz?

Herkesin herkesi tanıma gibi bir durumu yok. Fakat zirve dediğimiz toplantılar yapılıyor. Dileyen yazar bu zirvelere katılarak diğerleriyle tanışabiliyorlar.

10. Ben de yazabilir miyim?

Elbette. Üye olduktan sonra önce çaylak olacaksın. Ve belirli sayıda entry yazman gerekecek Eğer uygun görülür ve uslu bir çocuk olursan sen de yazar olabilirsin.